Hizmetlerimiz

Kumaş Kasar

 
Tekstil ürünlerinin hazırlanışında çeşitli terbiye prosesleri uygulanmaktadır. Daha çok beyaz olarak kullanılacak olan ürünlerin, temizlenmesi ve beyazlatılması için uygulanan bir ön terbiye işlemi olarak tanımlanmaktadır. Tekstil materyallerinin doğal yapısında bulunan liflerde sarımtırak görünmesini sağlayacak doğal boya maddeleri vardır. Bu maddeler, ürünün beyaz görünmesine engel olabilmektedir. 
 
Kumaş kasar uygulamaları ile pamuklu iplerde yer alan, koza ve çekirdek gibi tüm kalıntılar temizlenmektedir. Bu kalıntılar, pamuk liflerinin yumuşaklığını ve görüntüsünün bozulmasına neden olabilmektedir. Jet makinelerde yaptığımız işlemlerle, ham kumaş üzerinde bulunan yağ, kir, parafin gibi tüm etkile, kimyasallarla temizlenmekte ve ağartılmaktadır.
 
Kumaş Kasar İşlemi Neden Yapılır?
Pamuklu kumaşlarda, istenmeyen tüm etkenlerin giderilmesi ve istenilen özelliklere sahip olmasını sağlamak için kasar işlemleri yapılmaktadır. Pamuk ipliklerde, doğadan gelen çeşitli yağlar, yaprak parçaları, çekirdek kalıntıları yer alabilmektedir. 
 
Herhangi bir işlem görmemiş olan pamuklu tekstil ürünlerinde, kalıntıların uzaklaştırılması, kumaşın görüntü bozukluğuna neden olacak etkenlerin temizlenmesi için kasar işlemleri yapılmaktadır. 
 
Pamuklu kumaşların daha düzgün görünmesi ve oluşabilecek renk bozukluklarının giderilebilmesi için özel makinelerimizde, özel ayarlar yapılarak tüm proses işlemleri uygulanmaktadır.
 
Kumaş Kasar İşlemi Nedir?
Faklı alanlarda kullanılacak olan beyaz renkli kumaş ürünlerinin boyama, baskı ve apre işlemi öncesi hazırlıklarının yapılabilmesi için ağartma, pişirme adımlarına kumaş kasar işlemi denilmektedir. Kumaş ürünleri için yapılacak olan ön terbiye işlemlerine verilen genel bir addır ve bu işlemleri profesyonel olarak yapıyoruz.
 
İşlemin asıl amacı, pamuk ipliklerde oluşabilecek sarımtırak renklerin ve ip dokusu içerisinde kalmış olan çeşitli istenmeyen atıkların temizlenmesidir. Ham pamuk dokumalara uygulanan kasar işlemleri ile ürünler diğer işlemler için ön terbiye işlemlerinin tümü yapılmış sayılır.
 
Kumaş Ağartmanın Önemi
Ham pamuklu kumaşlarda doğal boyar maddeler olduğu için sarımtırak renk olma ihtimali her zaman yüksektir. Doğal boyar maddeler, kumaşların beyaz olarak görünmesini engelleyecektir. Kumaş kasar işlemleri ile ağartma işlemleri uygulanır. Bu işlemler sırasında, pamuk liflerine yapışmış olan, yağ, kir, koza parçacıkları gibi gözle bile görülemeyecek küçük parçacıklar temizlenmektedir. 
 
Kumaş ağartmanın önemi, çeşitli atıkların ip liflerinden uzaklaştırılması ve ipin daha beyaz görünmesini sağlamaktır. Kumaş ağartma ya da kumaş kasar, tekstil ürünleri terbiyeciliğinde mutlaka uygulanması gereken ve önemli olan bir işlemdir.
 
Kumaş Kasar Yöntemleri
Kumaş kasar işlemlerinde, çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Kullanılacak yöntemler, istenilen beyazlık derecesine göre değişmektedir. Kullanmış olduğumuz, beyazlatma makineleri, kumaş türlerine göre işlemlerin daha güvenli yapılmasını sağlamaktadır. Kumaş kasar işlemleri, hem çektirme hem de emdirme bekletme yöntemleri ile yapılır. 
 
Beyazlatmada kullanılacak olan beyazlatıcı maddelerin özellikleri, liflerin yapılarına göre seçilir. Liflerin beyazlatılmasında en yaygın olarak, hidrojen peroksit maddesi kullanılmaktadır. Bu madde istenilen ve olumlu etkilerin oluşmasını sağlamaktadır. Peroksit maddesi, tüm sıcaklık derecelerinden istenilen beyazlatma oranını sağlayabiliyor.
Grup Firmalarımız