Hizmetlerimiz

Kumaş Traşlama

 
Kumaş ürünleri üzerinde yapılan işlemlerinin her birisinin sonunda başka işlemler yapılarak, istenilen özelliklerin kazandırılması sağlanmaya çalışılmaktadır. Kumaş tıraşlama işlemleri, şardonlama işleminden sonra yapılır ve ip içerisindeki lifler dışarıya çıkartıldıktan sonra belirli uzunlukta olmaları için yapılır. 
 
Mekanik apre işlemlerinden birisidir. Kumaş makaslama makineleri ile kumaşın kullanım amacına ve alanına göre istenilen uzunlukta tıraşlama işlemlerini yapıyoruz. Kumaş tıraşlama işlemlerinde, kumaş yüzeyinde oluşan lif çıkıntılarını belirli uzunlukta kesiyor, istenilen kalınlığın ve yumuşaklığın oluşmasını sağlıyoruz. Bu işlem sonunda kumaş yüzeyinin düzgün ve pürüzsüz olması sağlanır.
 
Kumaş Tıraşlama İşlemleri
Kumaş ürünlerine kimyasal ve mekanik apre işlemlerinin tümü geliştirilmiş makine sistemleri ile yapılmaktadır. Kumaş tıraşlama işlemlerini iki şekilde yapıyoruz.
  • Üstten tıraşlama,
  • Dipten tıraşlama
Üstten tıraşlama işlemlerinde, kumaş yüzeyinde olması istenilen tüylü görüntünün oluşması için belirli yükseklikte kesme işlemleri yapılmaktadır. Tıraşlama işlemi, şardonlama ile oluşturulmuş olan tüylü yapının özelliğine göre dik ya da yatay olarak yapılmaktadır. Dipten tıraşlama ise kumaşın daha parlak görünüm kazanması için yapılır. Kumaş üzerinde herhangi bir tüylenme oluşmaması önlenir. Dipten tıraşlama ile kumaş daha düzgün ve parlak olurken, kumaş üzerindeki desenlerin daha iyi ortaya çıkmasını sağlar.
 
Kumaş Tıraşlamada Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kumaş tıraşlama işlemlerinde dikkat edilmesi gereken çeşitli hususlar vardır. Kaliteli kumaş üretimi yapabilmek için tüm detaylara dikkat ediyoruz. Tıraşlama işlemi için kumaşta olması gereken nem oranının %7 olması gerekir. Nem oranının fazla olması, kumaş yüzeyindeki tüylerin yapışmasına ve tıraşlama sırasında istenilen düzgünlüğün elde edilmesine engel olmasına neden olur. 
 
Nemli olan kumaşları tıraşlama makinesine almadan önce iyice kurutuyor ve ondan sonra işlemleri yapmaya başlıyoruz. Diğer hususta, kumaş birleştirmelerinde hav yönüne dikkat edilmesidir. Kumaşın hangi yüzeyi tıraşlanmak isteniyorsa ona göre makineye yerleştirme yapılır.
 
Neden Tıraşlama Yapılır?
Kumaş tıraşlama işlemlerinin birçok nedeni vardır. Makaslama makinesi ile kumaş yüzeyinde yapılacak işlemlere göre çeşitli ayarlar yapılabilmektedir. Kumaş yüzeyinin eşit ve düzgün olması için uzun olan ipler kesilir. Şardonlanmış kumaşlarda, hav yüksekliğini eşitlemek için tıraşlama yapılır. Örgülü ürünlerde istenilen desenlerin elde edilebilmesi için tıraşlama yapılır. 
 
Dokuma kumaşlarının yüzeylerinin, tüy ve tüycüklerden temizlenmesi için makaslama makineleri ile istenilen ayarda tıraşlama işlemleri yapılarak, kullanım amacına uygun kumaş ürünleri hazırlanır.
 
Kumaş Tıraşlamada Makine Pasaj Ayarları
Makaslama makinelerinde tüm kumaş türleri için tıraşlama işlemleri yapılır. Kadife kumaş ürünleri dışındaki diğer kumaşlarda tek pasaj ayarı kullanılmaktadır. Kadife özelliğindeki kumaş türlerinde ise birden fazla pasaj işlemi uygulanmaktadır. Bu kumaş tüylerinin yüksekliği, sıklığı gibi etkenlere bağlıdır. 
 
Şardonlama yapılmış kumaşlarda oluşturulan tüylendirmelerde, tüy yüksekliği 3 mm olacağı zaman birden fazla pasaj uygulanır. Tek pasaj uygulandığında, tüylü yüzeyde dalgalı görünüm oluşabilecektir. Tüy yüksekliğine göre pasaj ayarları kademeli olarak yapılır.
Grup Firmalarımız