Hizmetlerimiz

Kumaş Şardon

 
Tekstil sektöründe farklı kumaş özellikleri kullanılmaktadır. Şardon bir kumaş türü değil kumaş üzerinde yapılan işlemdir. Kumaş şardon işlemi, kumaş üzerinde yapılan tüylendirme işlemi olarak tanımlanır. Tekstil materyali olan kumaş ipleri içesinde yer alan lifler, özel makinelerde bulunan iğneler ile dışarıya çıkartılır ve kumaşa tüylü görünüm kazandırılır. Bunlara şardonlu kumaş denilmektedir. 
 
Yapmış olduğumuz, mekanik apre işlemlerinden birisidir. Kumaş ürünlerinde tüylü ve dolgun görünüm, ısı geçirgenliği az özellik kazandıran bir işlemdir. Tekstil ürünlerinde ya da giyim sektöründe kullanılacak kumaşın özelliklerine göre şardonlama işlemlerini, özel makineler ile son işlem aşamasında ya da her aşamada rahatlıkla yapılabilmektedir.
 
Şardonlu Kumaşın Kullanım Alanları
Dokuma ya da örgü kumaş ürünlerinde, şardon makinesinde bulunan teller ile ipler içerisinde yer alan lifler çekilerek kumaş yüzeyine çıkartılmaktadır. Bu kumaşın yüzeyinin tüylü ve yumuşak olmasını sağlar. Şardonlu kumaşların en büyük özelliği ısı tutma kabiliyetinin yüksek olmasıdır. 
 
Şardonlu kumaşlar daha çok, battaniye, döşemelik kumaşlar, yünlü kumaşlar, manto, ceket, mont, eşofman gibi ürünlerde kullanılan kumaş türleridir. Şardonlama işlemi ile kumaşa istenilen dolgun ve yumuşak görünüm kazandırılır.
 
Şardonlu Kumaşın Özellikleri
Kumaş üzerinde yapılan proses işlemleri kumaşın tutumunu ve özelliklerini değiştirir. 
 
Şardonlu kumaşın özellikleri şunlardır;
  • Tüylü ve yumuşaktır,
  • Isı geçirgenliği artar,
  • Kumaşın görümünü değişir,
  • Kumaşın tutumu değişir,
Şardonlama işleminin amacı, kumaşa görünüm ve tutum özelliğinin kazandırılması olarak tanımlanabilir. Şardonlama ile dışarıya çıkartılan ip lifleri sayesinde kumaşın hacim kazanması sağlanır. Kumaş gözenekleri doldurulacağından, dışarıdan içeriye ya da içeriden dışarıya hava hareketi azalacaktır. Tüylendirme ile oluşturulan dolgun görünüm, kumaşın daha yumuşak tutuma sahip olmasını sağlar.
 
Şardonlu Kumaş Çekme Yapar Mı?
Dokuma ve örgü kumaş türleri herhangi bir işlemden geçirilmediğinde, çekme yapabilmektedir. Şardonlu kumaşlar, yıkanınca çekme yapmaması için özel işlemlerden geçirilir ve çekme yapması önlenir. Yıkanında çekme yapma, kumaşın yapısıyla ilgilidir ve şardonlama ile birlikte diğer apre işlemleri de yapılarak, çekme sorunu ortadan kaldırılmaktadır. 
 
Firmamız, tüm kumaş türlerini belirlenen tüm prosesleri uygulayarak, kullanıma hazır hale getirdiği için yıkanınca çekme yapmamaktadır. Çeşitli alanlarda kullanılan şardonlu kumaş çeşitleri, yıkanınca çekme yapmamakta ve yapısında herhangi bir bozulma meydana gelmemektedir.
 
Şardonlu Kumaş Yapısı
Şardonlu kumaş yapısı, hava geçirgenliği çok az olan ve tüylendirilmiş kumaş türündedir. Hava geçirgenliği az olduğu için sıcak tutmaktadır. Sıcak tutma özelliğinden dolayı birçok kışlık giysi ve çeşitli tekstil ürünlerinde kullanılmaktadır. Kış aylarında, şardonlu kumaş ürünlerinden yapılan giysiler daha çok tercih edilmektedir. 
 
Şardonlu kumaş yapısı, sıcak tutma özelliğinin yanı sıra kumaşın dayanıklı ve uzun ömürlü olmasını da sağlar. Günümüzde, kış aylarında soğuktan korunmak için tercih edilen birçok iç giyim ürünlerinde ve tayt çeşitlerinde de şardonlu kumaşlar tercih edilmektedir.
Grup Firmalarımız